Kulturystyka.prv.pl
     
Strona główna


Zdrowie
Przetrenowanie
Zasady stymulacji mięśni
Przewodnik treningowy
Porady treningowe

Bicepsy
Tricepsy
Obręcz barkowa
Klatka
Mięśnie grzbietu
Mięśnie nóg
Mięśnie brzucha


Białko
Węglowodany
Tłuszcze
Witaminy
Woda

Ogólne porady
Przybieranie na wadze


Typy budowy ciała
Ciekawostki treningowe
Więcej >>

Witaminy i minerały - pełnią ważne funkcje regulujące i wspomagające metabolizm, wzmacniają odporność. Ich niedobór często jest przyczyną problemów z regeneracją i zahamowania postępów. Nawet starannie dobrana żywność bogata w warzywa i owoce nie zaspokoi zapotrzebowania na te składniki dlatego konieczne staje się stosowanie preparatów witaminowo-mineralnych, które spożywa się zawsze po posiłkach.

Witaminy B-complex
Ta grupa witamin jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, metabolizmu węglowodanów, białka i tłuszczów; odbudowy tkanek, zdrowego stanu skóry, dobrego trawienia, regeneracji energii, zapobiegania anemii, a szczególnie do utrzymywania krwi we właściwym stanie. Można je znaleźć w mięsie ryb, wieprzowinie, wątrobie, nerkach, drożdżach, ziarnach zbóż, wzbogaconych produktach zbożowych, orzechach, fasoli, grochu, jajach, mleku, serze żółtym, zielonych liściastych warzywach, ziarnach soi, pomidorach, orzeszkach ziemnych i kukurydzy. Witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie, a ich zasoby w organizmie muszą być codziennie uzupełniane.

Witamina C
Witamina C - często nazywana "witaminą na wszystko" - jest odpowiedzialna za codzienną syntezę nowych tkanek i komórek w naszym organizmie. Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, wymagająca stałego uzupełniania. Witamina C wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, zębów, włosów i dziąseł. Bierze udział w zwalczaniu infekcji, gojeniu się ran, regulacji podstawowych funkcji organizmu, syntezie niezbędnych hormonów i pokonywaniu stresów. Występuje w pomarańczach, grejpfrutach, cytrynach, jabłkach, truskawkach, melonach, ziemniakach, kapuście, brokułach, kalafiorze, jarmużu i brukselce.
Witamina A
Kluczowa dla układu nerwowego i różnych funkcji z nim związanych, takich jak np. wzrok. Niezbędna dla posiadania silnych kości, zdrowych zębów i skóry. Pomocna w zwalczaniu infekcji. Znajduje się w mięsie ryb, wątrobie, jajach, mleku, serze żółtym, pomidorach, wzbogaconych przetworach zbożowych, ziarnach zbóż i marchwi. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach i może być magazynowana w organizmie, a więc nie należy brać jej w nadmiernych ilościach.
Witamina D
Niezbędna dla zdrowych zębów, kości i różnych ważnych funkcji organizmu. Występuje w mleku i produktach mlecznych oraz w jajach. Znajduje się także w wątrobie i może być wytwarzana w organizmie pod wpływem promieniowania słonecznego. Jest także witaminą rozpuszczalną w tłuszczach i może być magazynowana w organizmie, nie należy więc brać jej w nadmiarze.
Witamina E
Jest częściowo odpowiedzialna za odporność komórek krwinek czerwonych oraz za powstawanie nowych tkanek. Występuje w nie oczyszczanych olejach roślinnych, wzbogaconych i nie oczyszczonych produktach zbożowych, olejach rybnych, nie przetwarzanych ziarnach zbóż i jajach.
Witamina K
Konieczna ze względu na prawidłową krzepliwość krwi. Znajduje się w wieprzowinie, wątrobie, żółtkach jaj, zielonych warzywach, sałacie i kalafiorze.
Wapń
Składnik ważny dla układu nerwowego i kurczenia się mięśni. Decyduje także o zdrowych kościach i zębach. Znajduje się w mleku, serach, jogurcie, brokułach, jarmużu, kapuście bezgłowej i innych zielonych warzywach.
Żelazo
Niezbędny element do wytwarzania hemoglobiny służącej do transportu tlenu do komórek. Występuje w mięsie, wątrobie, fasoli, jajach, warzywach i suszonych owocach.
Fosfor
Wpływa na stan kości i zębów. W dużym stężeniu znajduje się we wszystkich gatunkach czerwonego mięsa, w mięsie ryb, w kurczakach, jajach, orzechach i pełnoziarnistych produktach zbożowych.
Kwas pantotenowy
Ma wpływ na wykorzystanie przez organizm białka, tłuszczów i węglowodanów. Występuje w mięsie ryb, mięsach czerwonych, ziemniakach, jajach, brokułach, kalafiorze, grochu, ziarnach soi, orzeszkach ziemnych, ziarnach zbóż i kapuście.
Kwas foliowy
Niezbędny do powstawania komórek czerwonych krwinek oraz do przemian metabolicznych. Znajduje się w szparagach, szpinaku, jarmużu, rzepie, brokułach, kukurydzy, sałacie, kapuście i orzechach.
Potas
Uczestniczy w regulacji równowagi wodnej organizmu, a także w podtrzymywaniu pracy serca i koordynacji skurczów mięśniowych. Występuje w warzywach, ziarnach zbóż, ziemniakach i owocach.
Magnez
Pobudza wydzielanie enzymów potrzebnych do metabolizmu białka i węglowodanów. Odgrywa rolę przy wykonywaniu skurczów mięśniowych. Można go znaleźć w warzywach, kiełkach pszenicy, figach, kukurydzy, jabłkach, orzechach i ziarnach soi.


Arnold Schwarzenegger
Ronnie Coleman
Frank Zane


Arnold Schwarzenegger
Arnold - wywiad



Kontakt
O mnie

Licznik odwiedzin:

This page was created by Norbi_91. All rights reserved. Wszelkie prawa zastrzeżone © 2006